Folyékonyan felhordható bevonatrendszerek típusai

Az Icopal a folyékonyan felhordható vízszigetelő rendszerek széles választékát kínálja, megfelelő megoldást kínálva szinte minden típusú lapostetőhöz – az egyszerű, kisméretűtől a nagy felületű, összetett szerkezetekig- egyedi csomóponti megoldásokhoz és különböző aljzatokhoz.

Kémiai összetételének függvényében mindegyik rendszer egyedi előnyökkel rendelkezik, így a folyékony rendszerek teljes választékában könnyen megtalálja azt, amelyik jól megfelel a gyors, költséghatékony és egyszerű javításokhoz, a bonyolultabb lapostető felújításokhoz, vagy ideális az új építésű lakóházak vagy kereskedelmi létesítmények tetőszigeteléséhez. Minden terméket körültekintően, intenzív kutatatói munkával, a rendelkezésre álló tapasztalatok alapján fejlesztettek ki, a különböző éghajlati övezetekben felmerülő eltérő követelményeket, és a vevők igényeit is figyelembe véve.

A K+F szakértők által kifejlesztett technológiák jelenlegi választéka az alábbi termék típusokat foglalja magába:

 • Vízbázisú akril
 • Egykomponensű poliuretán (PUR-1K)
 • Kétkomponensű poliuretán (PUR-2K)
 • PMMA (Polimetil-metakrilát)
 • Szilán alapú nedvességre keményedő anyagok
A különböző technológiákra és az általuk kínált előnyökre vonatkozó bővebb információt a lenti gombra kattintva kaphat.
 • Vízbázisú akril

  A vízbázisú technológia a költséghatékony és környezetbarát előnyöket kombinálja.

  Tulajdonságok és előnyök

  • Nem veszélyes termék (vízbázisú technológia)
  • Egykomponensű rendszer
  • Költséghatékony

  Mi a vízbázisú akril?

  A vízbázisú akril egy nem veszélyes, egykomponensű anyag, amit több mint 30 éve használnak tetőfedő bevonatokhoz és vízszigetelési megoldásokhoz.

  Az elmúlt három évtized során a vízbázisú bevonatok bizonyultak a leginkább költséghatékony folyékony vízszigetelő rendszereknek, mivel ezek megfelelnek a környezetbarát megoldásokkal szemben támasztott követelményeknek és a felhasználók igényeinek. A vízbázisú akril bevonat, megfelelő alkalmazás esetén biztosítja a hordozófelület teljesen vízzáró védelmét.

  A vízbázisú akril alkalmazása

  Vízbázisú technológia miatt a termék nem veszélyes, ami válasz a rendszert alkalmazó tetőszigetelők és az épület lakóinak egészségügyi aggályaira, hiszen a termék alkalmazása nem jár egészségügyi kockázatokkal.

  Tulajdonságai miatt a vízbázisú akril rendszerek a legalkalmasabbak a meleg időben történő tetőszigetelésre, mivel a felhordás utáni kötési folyamat során a víznek el kell párolognia a bevonatból.

  A rendszerek felhordhatók Airless szórópisztollyal, sűrített levegős szórással, hengerrel vagy ecsettel. Egyes esetekben szükséges lehet alapozók, erősítő betétek, fényvisszaverő és védő bevonatok alkalmazása

 • Egykomponensű poliuretán (PUR-1K)

  A vízbázisú akril technológiához képest az egykomponensű poliuretán (PUR-1K) a víznek és az időjárási körülményeknek (UV, eső, stb.) jobban ellenálló vízszigetelési megoldást kínál.

  Tulajdonságok és előnyök

  • Erős és ellenálló
  • Egykomponensű rendszer
  • Költséghatékony

   

  Mi a PUR-1K?

  Az egykomponensű poliuretán (PUR-1K) technológia erős, tartós és költséghatékony vízszigetelési megoldást kínál. A poliuretánok víztaszító tulajdonságaik miatt jól alkalmazhatók vízszigetelési technológiákhoz.. A felhordott és megkötött bevonat ellenáll a mechanikai és kémiai hatásoknak, a hő-, UV-sugárzásnak és az egyéb környezeti hatásoknak. Varratmentes, rugalmas, és erős vízszigetelő bevonatot képez, ideális lapostetők különböző részeinek, teraszok, erkélyek és csatornák szigeteléséhez.

  A PUR-1K anyagok alkalmazása

  A poliuretán gyanta alapú, hidegen bedolgozható szigetelő anyagokat általában két rétegben kell felhordani, erősítő fátyollal vagy a nélkül, „nedves a nedvesre” eljárással. A rendszer teljes felületen hozzátapad az aljzat felületéhez, kötés után varratmentes és erős vízszigetelő bevonatot képez.

  Az egykomponensű poliuretán gyanta anyagú folyékony vízszigetelés használatra kész termék, mely közvetlenül az edényből felhordható a szigetelendő felületre, anélkül, hogy bármilyen keverésre vagy hígításra lenne szükség. A levegőben lévő nedvesség (vízpára) hatására megkötő szigetelőbevonat vízgőzáteresztő, így alkalmas új épületek tetőszigetelésére és lapostetők felújításához is. Különösen jól alkalmazható kisebb javításokhoz, mivel gyorsan és egyszerűen felhasználható, és költséghatékony.

   

 • Kétkomponensű poliuretán (PUR-2K)

  A PUR-1K-hoz képest a kétkomponensű poliuretán (PUR-2K) rendszer előnye, hogy oldószermentes és rövidebb kötési idővel rendelkezik.

  Tulajdonságok és Előnyök

  • Erős és ellenálló
  • Költséghatékony
  • Oldószermentes
  • Enyhe szag

   

  Mi a PUR-2K?

  A kétkomponensű poliuretán (PUR-2K) oldószermentes poliuretán gyanta alapú, erősítő betétes vízszigetelő rendszer, mely kombinálja a poliuretánok kiváló mechanikai, kémiai és időjárási hatásoknak ellenálló tulajdonságait, az oldószermentesség előnyeivel. Ideális megoldás környezetbarát projekteken, tűzveszélyes helyeken, üzemelő középületek felújításánál, és minden más szigetelési munkánál, ahol az oldószer alapú termékekből kiáradó gőzök veszélyesek, károsak, vagy kellemetlen hatásúak lennének. Különösen javasolt óvodák, iskolák, kórházak, múzeumok, könyvtárak és hasonló épületek felújítási munkáihoz, ahol a szagmentes megoldásokat kell előnyben részesíteni, annak érdekében, hogy a szigetelési munka ne zavarja az épületek használót, vagy az utcai forgalmat.

 • PMMA (Polimetil-metakrilát)

  A poliuretán technológiákhoz képest a PMMA lényegesen rövidebb kötési idővel és jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező vízszigetelési megoldást kínál.

  Features & Benefits

  • Gyors kötés (körülbelül 1 óra elteltével járható)
  • Alacsony hőmérsékleten (akár -5C° fokon) felhordható
  • Oldószermentes

   

  Mi a PMMA?

  A PMMA egy kétkomponensű polimetil-metakrilát alapú akrilgyanta, ami a katalizátor felhordás előtt történő hozzáadása után nagyon gyorsan köt. A gyors száradási idő előnyös a kivitelező és az épületüzemeltető, tulajdonos számára is, mivel. minimálisra csökken a munkaidő. A felhordást követően egy órán belül a felület teljesen vízzáró, és nem sokkal ezután közlekedni is lehet rajta.

  A PMMA folyékony állapotban, hidegen felhordható vízszigetelés,mely egy réteg alapozóból (amennyiben szükséges), PMMA műgyanta bevonatból és poliészter fátyolszövetből készült erősítő betétből áll.

  PMMA vízszigetelés alkalmazások

  A PMMA vízszigetelő bevonat egységes, varratmentes bevonatot biztosít, és hidegebb évszakokban is alkalmazható, akár -5°C-os hőmérséklet esetén is. A bevonat számos építőanyaghoz tapad, és szinte bármilyen, megfelelően előkészített aljzatra – acél, beton, régi bitumenes tetőszigetelés, stb. felhordható. Tökéletesen varratmentes, tartós és ellenálló vízszigetelő bevonatot biztosít összetett és erősen igénybevett lapostetők esetén is.

  A PMMA akrilgyantát úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljen a speciális, lángmentes alkalmazások igényeinek. Nem csak különböző formájú tetőfelületekhez ideális megoldás, hanem különösen jól alkalmazható tetőátvezetéseknél és csomópontok kialakításához di, így például tetőablakok, szellőzők, korláttartók beépítéséhez, teraszok, erkélyek kialakításához, és olyan lapostetőkhöz, amelyeken sok áttörés készül. A gyökérbehatolással szemben ellenállású, ezért alkalmazható zöldtetők szigeteléséhez.

  A PMMA anyagú folyékonyan felhordható vízszigetelés eredete

  A polimetil-metakrilátot először az 1930-as években állították elő, és mivel az anyag kivételesen tartósnak bizonyult, gyorsan elterjedt a gyakorlati alkalmazásokban.

  Eleinte az anyag túl merev volt ahhoz, hogy rugalmas bevonatként alkalmazzák, emiatt időre volt szükség ahhoz, hogy tetők vízszigeteléshez alkalmazhatóvá tegyék. Végül az 1970-es években fejlesztettek ki egy speciális PMMA készítményt, mely már megfelelt a flexibilis és rugalmas vízszigetelő bevonatra vonatkozó követelményeknek.

  Manapság a PMMA előnyeit különösen nagyra értékelik a tetőszigetelők és a karbantartók, főleg a nehezen hozzáférhető szerkezeteket érintő munkáknál, a több áttörési ponttal rendelkező lapostetőknél, továbbá olyan lapostetőkön, ahol lángmentes kivitelezés szükséges, és elengedhetetlen a rövid kötési idő.

  A PMMA folyékony tetőszigetelés megoldások tökéletes választásnak bizonyul olyan területeknél is, ahol bizonyos összetevőkkel szembeni ellenállás szükséges, mely hátrányosan befolyásolhatja a hagyományos tetőszigetelési termékeket: növényi olajok, környezeti szennyeződések, gyalogos forgalom, UV-sugárzás hatása.

 • Szilán alapú nedvességre keményedő anyagok

  Az oldószermentes technológia hasznossá válik, amikor a veszélyek és szagok kizárása létfontosságú a kivitelező és az épülettulajdonos számára.

  Tulajdonságok és Előnyök

  • Nem veszélyes termék (oldószermentes és nem gyúlékony)
  • Enyhe szagú
  • Egy lépésben felhordható/ Egykomponensű rendszer

   

  Mi a szilán alapú technológia?

  A szilánok kötőanyagként és térhálósító anyagként való alkalmazhatósága különösen hasznosnak bizonyult olyan termékeknél, mint például a ragasztók és bevonatok. A szilán tulajdonságai miatt a szilán bázisú technológián alapuló folyékony vízszigetelési megoldásokat az elöregedett hordozófelületekhez való jobb tapadás, nagy víztaszító képesség és kémiai ellenállóság jellemzi, ezért ez a technológia sikeresen alkalmazható megbízható folyékony tetőszigetelési és vízszigetelési megoldásokhoz.

  A szilán alapú technológiai környezetbarát, mivel az így kifejlesztett folyékony vízszigetelő rendszer teljes mértékben oldószermentes, és nem tartalmaz semmilyen illékony szerves vegyületet (VOC - volatile organic compounds). Az oldószermentesség vagy az, hogy a termék nem tartalmaz veszélyes anyagot , továbbá az enyhe szag különösen fontos lehet, például akkor, ha a rendszert középületben alkalmazzák, ahol fontos az épületben tartózkodókat a kivitelezési munka ne zavarja.

  A szilán alapú technológia alkalmazása

  A szilán bázisú technológián alapuló megoldások a kivitelezési gyakorlatban felmerülő akadályok megszüntetésére összpontosítanak, többek között a felhordási problémák kizárására, nehéz időjárási körülmények hatásának csökkentésére, a kivitelezési követelmények javítására (kellemetlen szagok megszüntetése), vagy kivitelezés gyorsítására (mivel a többkomponensű rendszerek alkalmazása bonyolultabb és időigényesebb). Ezen problémák kiküszöbölése, és a kivitelezők igényeihez való igazodás való érdekében dolgoztunk ki ezt a sokoldalú és felhasználóbarát technológiát. A rendszer az aljzat típusok széles skáláján egy munkamenetben alkalmazható,különböző időjárási feltételek mellett.

  A technológia sokoldalúsága azt is jelenti, hogy a rendszer jól alkalmazható bármilyen alakú és méretű lapostetőknél, magánházak kis tetőitől, nagyobb lakóépületeken át kereskedelmi objektumok tetőrendszeréig.

  Az alkalmazott rendszertől függően a technológia részeként alkalmazhat alapozó, folyékony bevonatot és az erősítő betétet, valamint egyéb tartozékokat. Ha rétegeket megfelelően hordják fel az aljzatra, akkor az anyag megkötése után egy esztétikus, varratmentes és tartós vízszigetelő bevonat jön létre.

Helyi támogatás kérése

Bővebb információval kapcsolatban keresse:

Központi iroda
Icopal Kft.
8900 Zalaegerszeg
Zrínyi M. u. 6.
Tel: +36 92 550-351
Fax: +36 92 550-367
Email: info.hu@icopal.com 

Értékesítési iroda
2040 Budaörs
Malomkő u. 7.
Tel: +36 23 428-841
Fax: +36 23 428-842
Email: info.hu@icopal.com

 

A felhasználói élmény fokozásáért weboldalunk cookie-kat használ. A megadott információkat az adatvédelmi szabályzatba foglaltak szerint kezeljük.